Kaç gün içinde şikayetçi olunur?
Sonradan şikâyete konu olan suçlarda 6 (altı) ay içinde ihbarda bulunulması zorunludur. Bu süre şikâyette bulunmaya yetkili kişinin (mağdur veya suçtan zarar gören kişi) suçu ve failini öğrendiği tarihten itibaren başlar ve her hâlükârda zamanaşımı süresinin geçmesiyle sona erer.
Şikayet etme süresi ne kadardır?
Şikayette bulunma süresinin altı ay olduğu varsayılır. Bu altı aylık süre, suçtan zarar gören kişinin “suçu ve faili” öğrendiği gün başlar. Bu, şikayette bulunmaya yetkili kişi suçu yeni öğrenirse sürenin henüz başlamadığı anlamına gelir.
6 aylık şikayet süresi geçerse ne olur?
Başka bir deyişle, bir suçtan zarar gören kişi, suçu öğrendiği ve faili tanıdığı günden itibaren altı ay içinde bunu bildirmezse, o suç için daha fazla soruşturma veya kovuşturma başlatılamaz. Devlet ceza hukukunu kaybeder. Zamanaşımı süresi olarak 6 aylık yasal zamanaşımı süresi uygulanır.
Bir şikayet kaç günde sonuçlanır?
TALEBİME NE KADAR SÜREDE CEVAP ALABİLİRİM? 1) 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamında yapılan talep ve şikâyetlerin cevap süresi 30 gündür. 2) 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılan taleplerin cevap süresi 15 iş günüdür.
Olaydan kaç gün sonra şikayet edilir?
Soruşturulması ve kovuşturulması ihbara bağlı olan suçlarda itiraz hakkı zamanaşımına tabi olup, Türk Ceza Kanununun 73. maddesine göre itiraz hakkının, suçun işlendiği ve failin kimliğinin öğrenildiği veya hak sahibi tarafından öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içinde kullanılması zorunludur.
1 yıl sonra şikayetçi olunur mu?
Zamanaşımı süresi aşılmamışsa, bu süre şikayet hakkı olan kişinin suçtan ve faili öğrendiği gün başlar. Cinayet veya yağma gibi cezalandırılamayan suçlarda, 6 ay geçtikten sonra da şikayette bulunabilirsiniz.
7 günlük şikâyet süresi ne zaman başlar?
YEDİ GÜNLÜK ŞİKAYET SÜRESİ *Şikayet süresi genellikle 7 gündür. *Süre, uyuşmazlığa konu işlem hakkında bilgi edinildiği tarihten itibaren başlar.
Hangi suçlarda şikâyet aranmaz?
Şikayet Bürosu istisnai bir düzenleme olduğundan, şikayet konusu olan suçlar Ceza Kanunu ve bazı özel kanunlarda listelenmiştir. Kanunda öngörülmeyen suçları bildirme zorunluluğu yoktur.
Polise şikâyet ettikten sonra ne olur?
Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.
Her şikayete dava açılır mı?
Şikayete dayalı suçlar, mağdur/şikayetçi/zarar gören hakkında şikayette bulunulmadığı sürece savcılık tarafından bağımsız soruşturma başlatılamaz. Ancak, kovuşturulması şikayete bağlı olmayan tüm suçlar, savcılık tarafından otomatik olarak soruşturulmalı ve cezai işlem başlatılmalıdır.
Şikayetten kaç gün sonra dava açılır?
Polise ifade verdikten sonra kaç gün içinde dava açılır? Şüpheli ifade verdikten sonra hakkında dava açma zorunluluğu yoktur. Ancak, savcı ifade verdikten sonra şüphelinin suç işlediğine ikna olursa, ortalama 3 ila 6 ay içinde dava açar ve dava açar.
Delil olmadan şikayetçi olunur mu?
Merhaba, Kanıt veya ispatı olmayan bir şikayet karmaşık yasal sonuçlara yol açabilir. Şikayetin doğruluğu kanıtlarla desteklenmiyorsa, dava edilen kişiye zarar verme olasılığı yüksektir.
Şikayet süresi kaç gündür?
Takip konusu suçlarda, itiraz süresi mağdurun “suçu” ve “faili” öğrendiği tarihten itibaren 6 aydır. 6 aylık itiraz süresi, suçun mağduru veya mağdurlarının daha sonra suçu veya faili öğrendiği günden itibaren başlar.
Karakola şikayet verdikten sonra ne olur?
Tanıklık ettikten sonra ne olur? İfadeniz alındıktan sonra soruşturma süreci devam eder. Kolluk kuvvetleri gerekli delilleri toplayacak ve savcıya sunacaktır. Savcı toplanan delilleri ve ifadenizi değerlendirerek suçlamada bulunabilir veya kovuşturma açmamaya karar verebilir.
Polise yapılan şikayet nasıl takip edilir?
Vatandaş Portalı Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip tüm vatandaşlarımız; adli, idari yargı ve kolluk kuvvetlerinde müdahil oldukları dosyaları, Vatandaş Portalı’na giriş yaparak (e-devlet şifrenizle) takip edebilirler.
Şikâyetten ne kadar süre sonra dava açılır?
Bildirilmesi gereken suçlar için 6 aylık zamanaşımı süresi vardır. Suç mağduru bu süre içinde polis, jandarma veya savcılık gibi kolluk kuvvetlerine bildirmezse, bildirim süresi geçtikten sonra suç cezasız kalır.
Sonradan şikayetçi olunur mu?
Sonradan şikâyet mümkün değildir.
Bir kişiden şikayetçi olmak için ne yapmalı?
Suç duyurusunda bulunmak için doğrudan polise, jandarma veya savcılığa başvurabilirsiniz. Bir suçun mağduru olduysanız veya soruşturma için bildirme zorunluluğu olmayan bir suçtan haberdar olduysanız, genellikle önce jandarma veya polis karakoluna başvurmayı düşünebilirsiniz.
Karakola gitmeden şikayetçi olunur mu?
Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgeniz yanınızda olmak kaydıyla yukarıda belirtilen makamlardan birine (emniyet, jandarma, cumhuriyet savcılığı) doğrudan veya vekiliniz aracılığıyla şikâyetinizi veya ihbarınızı sözlü veya yazılı olarak yapabilirsiniz.
Kaynak: Aciz.com.tr