Konsolosluk tutuklama yapabilir mi?
Konsolosluk memurları ancak ağır bir suç halinde ve yetkili adli makamın kararıyla tutuklanabilir veya gözaltına alınabilir.
Konsolosun dokunulmazlığı var mı?
Bağışıklıklar dışında, kabul eden Devletteki Büyükelçilik ve Başkonsolosluk mensuplarının yararlandığı ayrıcalıklarda önemli bir fark yoktur. Başkonsolosluklarla ilgili işlemler genellikle Büyükelçilikler aracılığıyla yürütüldüğünden, Başkonsolosluklar bu broşürde ayrı olarak listelenmemiştir.
Konsolosluk çalışanları memur mu?
Konsolosluk ve Özel Memur adayları, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na alınır. Dışişleri Bakanlığı I. GENEL BİLGİLER: (1) Dışişleri Bakanlığı’nın Konsolosluk ve Özel Memurları, dış ilişkileri yürütme ve yurt dışında temsil görevlerini yerine getirme kapsamında görev, yetki ve sorumluluklar üstlenen kariyer diplomatik memurlarıdır.
Konsolosluk özel mi devlet mi?
Konsolosluklar, kendi vatandaşlarının işlerini yürüten, ülkelerinin ticari çıkarlarını koruyan ve çeşitli diplomatik olmayan resmi görevleri yerine getiren yurt dışındaki resmi dairelerdir.
Diplomatlar yargılanabilir mi?
Kapsam: Diplomatlar (özellikle büyükelçiler) görev yaptıkları ülkelerde, ne yaparlarsa yapsınlar, suç işleseler bile, tutuklanamaz, yargılanamaz, sorgulanamaz veya gözaltına alınamazlar. Yetkisiz giremez veya arama yapamazlar.
Konsolosluk çalışanları nereye şikayet edilir?
Bu bağlamda Dışişleri Bakanlığı’na bağlı “Tatil Danışma” konsolosluk çağrı merkezi hafta içi her gün 09:00 – 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Konsolosluk çağrı merkezinin telefon numarası 00 90 (312) 292 29 29’dur.
Diplomatlar nerede yargılanır?
Anlaşmaya göre Uluslararası Ceza Mahkemesi, kuruluş amacı bakımından daimi bir mahkeme olup, ulusal mahkemelerin tamamlayıcısı olup, en ağır uluslararası suçlarla itham edilen kişileri yargılamakla görevlidir.
Konsolos ile Büyükelçi arasındaki fark nedir?
Büyük Elçiler; ikamet ettikleri ülkelerde devlet tarafından atanan en yüksek görevlilerdir ve kendi ülkelerini temsil ederler. Konsoloslar ise temsilin yanı sıra resmi işleri yürütmekle görevli, çeşitli statülerdeki devlet tarafından atanan çalışanlardır.
Fahri konsolos maaş alır mı?
Fahri konsoloslar temsil ettikleri ülkeden maaş almazlar. Süresi olmayan bu gönüllü görev, o şehirde bir konsolosluk açılmasıyla sona erer.
Konsolosluk maaşı ne kadar?
Ankete katılan kullanıcıların paylaştığı maaş verilerine göre büyükelçilik personelinin ortalama maaşı aylık 22.100 TL’dir. Büyükelçilik personelinin en düşük ortak maaşı 17.700 TL iken en yüksek maaş ise 30 TL’dir.
En genç diplomat kaç yaşında?
Kariyer dış işleri memurlarından 504’ü yüksek lisans derecesine ve 30’u doktora derecesine sahiptir. Dış işleri memurlarının ortalama yaşı 39’dur. En genç büyükelçimiz 39 yaşındadır.
Konsoloslukları kim koruyor?
Yurt dışında, DSS özel ajanları Bölgesel Güvenlik Görevlileri (RSO) olarak bilinir ve ABD misyonlarının, büyükelçiliklerinin ve konsolosluk görevlilerinin güvenliğinden sorumludurlar.
Başkonsolos mu büyükelci mi?
Vatandaşların resmi işlemleri başkonsolosluklarda ve konsolosluklarda yapılır. Büyükelçilikler vatandaşlara değil, devlete ait olan işleri yürütür. Örneğin, New York’ta bir Türk konsolosluğu vardır, ancak elçilik Washington’dadır.
Konsolosluk çalışanlarına ne denir?
Başkonsolos veya Başkonsolos Birinci Sınıf, Başkonsoloslukların en üst amiri konumundadır. Kariyerli memurların yanı sıra, konsolosluk ve uzman memurlar da Başkonsolos olarak atanabilir.
Konsoloslukta çalışmak için ne gerekiyor?
Konsolos olmak için bir üniversitenin ilgili fakültelerini başarıyla tamamlamak gerekir. Dört yıllık üniversite fakültelerinden mezun olanlar yeterli KPSS puanları alarak bu alanda çalışabilirler. Bir konsoloslukta çalışmak için gereken KPSS puanları değişiklik gösterebilir.
Konsoloslukların görevleri nelerdir?
Konsoloslar Dışişleri Bakanlığı’nda da çalışabilirler. Ülkelerin dışişleri bakanlıklarının ofislerine de atanabilen bu kişiler, ülkelerle ilgili temel yasal süreçleri yönetmekten sorumludurlar. Önemli diplomatik etkinliklere çağrılan konsoloslar, ülkelerini yetkin görüşleri ile temsil ederler.
Savcı yurtdışı yasağı koyabilir mi?
CMK m.
Yakalama kararı nerelerde görülür?
Tutuklama emri sabıka kaydında görünmez. Bunun nedeni tutuklama emrinin yargılama sonucunda kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayanmamasıdır. Tutuklama emri GBT’de görünür. Veriler UYAP sisteminde işlendiği için tüm yargı ve kolluk kuvvetleri kişi hakkında tutuklama emri olduğunu görebilir.
Konsoloslukları kim koruyor?
Yurt dışında, DSS özel ajanları Bölgesel Güvenlik Görevlileri (RSO) olarak bilinir ve ABD misyonlarının, büyükelçiliklerinin ve konsolosluk görevlilerinin güvenliğinden sorumludurlar.
Kaynak: bani.com.tr