Hatayi motifi ne demek?
“Hatayi”, geleneksel Türk süsleme sanatında, özellikle kitap tezhipleme, çini, cilt ve tekstil sanatında sıklıkla kullanılan bir motif türüdür. “Hatayi”, Orta Asya ve Çin-Türkistan kökenli ve tamamen stilize olmaları nedeniyle genellikle hangi çiçeğin tasvir edildiği net olmayan motifleri ifade eder.
Hatay’ın özelliği nedir?
Hatay, insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri, geçmişten günümüze farklı kültürlerin ve farklı inançların bir arada yaşadığı, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir barış, kardeşlik ve hoşgörü şehridir. Türkiye Ortadoğu’ya, Ortadoğu Anadolu’ya, Akdeniz’e ve Akdeniz’e bağlıdır. Avrupa’ya açılan kapıdır.
Hatay’ın yöresel kıyafetleri nelerdir?
Başlık: Fes, Tarbuş, Kefiye, Tülbent (Yazma, Yağlık, Eşarp, Yaşmak) İç Giyim: Elbise (Entari, Fistan), Şalvar. Dış Giyim: Yelek, Sako, Çanta. Ayakkabı: Çorap, Yemeni. Bele Bağlanan: Bel Kemeri, Kemer. Takı: Altın penez, gümüş kolye, bilezik, 5’li set.
Hatay’ın kültürel ögeleri nelerdir?
Sınır vilayetinin kültürel katkısı en çok Hatay’da belirgindir. Antakya Kalesi ve Surları, St. Pierre Kilisesi, Demir Kapı Ortodoks Kilisesi, Habib Neccar Camii, Ulu Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii vb. Bunlar özel kültürel tarihe ve zenginliğe sahip yerlerdir.
Motifler nelerdir?
Motif: Tekrarlayan veya bağımsız gruplar oluşturan şekillerden her biri, motif adları olarak da kullanılmaktadır (Megep, 2009:3). Süsleme: Türkçe kökenli bir kelime olup, bir yüzeyi daha güzel göstermek için yapılan işlemedir (Kılıçkan, 2004:5).
Motifin nedir?
Motif (ifade), anlatı dizisindeki en küçük birim. Motif (tekstil), tekstil ürünlerinde tekrarlanan desenler. Motif (güzel sanatlar), tekrar eden bir tema.
Hatayin eski adı nedir?
1200 yılında başlayan Genç Hitit Beylikleri dönemine kadar uzanmaktadır. Bu dönemde Amik Ovası’ndaki Hitit beyliklerinin birleşerek Hattena Krallığı adını aldığı bilinmekte olup, Hatay isminin buradan geldiği düşünülmektedir. Atatürk bölgeye bu ismi 1936 yılında vermiştir.
Hatay neden bu kadar önemli?
Türkiye’nin Orta Doğu’ya açılan kapısı ve dünyanın üretim ve tüketim üssü arasındaki geçiş noktasıdır. Orta Doğu’ya yatırım yapmak isteyenler için güvenli bir bölgedir. Ayrıca yenilenebilir enerji potansiyeli (rüzgar ve güneş enerjisi) nedeniyle Türkiye’nin ikinci büyük rüzgar enerjisi potansiyeline sahip ilidir.
Hatay hangi Türk boyundan?
Baybars döneminde bölgeye Türkmen göçü ve yerleşimi yoğun olmuştur. 14. ve 15. yüzyıllarda Halep, Antep ve Antakya bölgelerine göç eden önde gelen Türkmen kabileleri Avşarlar ve Bayatlar olmuştur.
Hatay’ın yöresel yemeği nedir?
Ülke genelinde meşhur olan Hatay usulü yemekler arasında fellah köftesi, kaytaz böreği, etli ve sebzeli belen tava, hatay tava, güney illerimizin en meşhur lezzetlerinden biri olan katıklı ekmek, oruk hatay olarak bilinen içli köfte, tahinle yapılan humus gibi en lezzetli tarifler ve mezeler arasında mütebbel ve listede bulabileceğiniz…
Hatay’ın yöresel dansı nedir?
Dabke dansı, özellikle Lübnanlı yapımcı kardeşler Assi ve Mansour Rahbani ve önde gelen Arap şarkıcılar sayesinde 20. yüzyılda giderek daha popüler hale geldi. Bu şarkıcılar arasında Zeki Nâsîf, Fairuz, Vedi es-Safi, Nasri Shamseddin ve Lübnan’ın en ünlü Dabke grubu Firkat el Arz yer alıyor.
Hatay’ın hangi oyunu meşhur?
En önemli halk dansları: AshtrayHalebiThe Poor’s FeetSerjiPoorRicheCrazyArapBrokenhanZennubeHidden3 daha fazla satır 8 Şubat 2013
Hatay’ın yöresel el sanatları nelerdir?
Şehrimizde hem yaşayan hem de nesli tükenmekte olan çeşitli geleneksel el sanatları bulunmaktadır. Bu el sanatlarının en yaygın olanları ipek dokuma, taş ve mozaik işçiliği, buğday samanı ve kamış sepet örme, ney yapımı, ayakkabıcılık, iğne oyası, yorgancılık, deri işçiliği vb.’dir. Sanat dahildir.
Hatay neyi ile tanınır?
Hatay şehri denildiğinde aklımıza ilk gelen tatlı Künefe’dir. Hatay, onlarca farklı çeşidi bulunan Künefe’nin anavatanıdır. Ancak Hatay’da başka yerel tatlılar da vardır. Antakya Kömbesi, Kerebiç ve limonlu kabak tatlıları da Hatay bölgesinin tipik tatlılarıdır.
Hatay’ın doğal güzellikleri nelerdir?
Hatay’da mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler: Asi Nehri. 566 kilometre uzunluğunda bir nehir olarak öne çıkan Asi Nehri, Hatay’ın merkez ilçesi olan Antakya’yı ikiye bölmektedir. … Damlataş Mağarası … Meryem Ana Havuzu. … Samandağ Plajı. … Musa Ağacı … Harbiye Şelalesi. … Sarıseki Kanyonu ve Mağarası … Erzin Kaplıcaları ve KaplıcalarıDaha fazla makale…
Hatayi ne anlama gelir?
Şah İsmail de “hatay” mahlasını kullanmıştır ki, bu mahlas “kusurlu, yanılmış, kusuru olan, kusurdan uzak olmayan, günahı olan, kusuru olan, hata eden” anlamlarına gelmektedir.
Hızır motifi ne anlama gelir?
Türk halk kültürünün önemli bir unsuru olan Hızır motifi, destanlarımızda destan kahramanına rehberlik eder ve yardımcı olur. Hızır inancı varlığını sürdürür ve Hızır efsaneleri olarak anlatılarak halk arasında yayılır. Türk kültüründe kutsal kabul edilen hayvanlardan biri de geyiktir.
Muska motifi ne anlama gelir?
Geleneksel Anadolu dokumalarında sıklıkla görülen muska motifi, sahibini tehlikeli dış etkenlerden korumak için büyülü ve dini bir güce sahip olduğuna inanılan yazılı bir tılsımdır. Muska motifi, nazar olarak kabul edilen nazar olgusuna karşı kullanılmıştır.
Çengel motifinin anlamı nedir?
Artı motifi ve kanca motifi Bela ve tehlikelerden korunmak için kullanıldığı bilinmektedir.