Kiracı evi göstermiyorsa ne yapmalı?
Satışa sunulan evin kiracı tarafından gösterilmesi zorunludur. Kiracı evi göstermezse veya ev sahibi ile kiracı evin gösterileceği gün ve saatler konusunda anlaşamazlarsa ev sahibi dava açabilir. Bu dava “Kira Sözleşmesi (Kiralanan Taşınmazı Gösterme İzni Başvurusu)” davasıdır. Bu dava Türk Borçlar Kanunu Maddeleri kapsamına girer.
Ev sahibi zorla eve girebilir mi?
Bu, ev sahibinin kiracının evine haber vermeden giremeyeceği anlamına gelir. Bu, hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını korumak için çok önemlidir. Evde bir kiracı varsa, ev sahibi izinsiz eve giremez, örneğin kilitli kapıları kırarak veya pencereden girerek.
Ev sahibi satacağı evin fotoğrafını çekebilir mi?
Ev sahibi, kiracının orada yaşadığı sırada evin fotoğraflarını çekip ilana ekleyebilir. Bu nedenle, kiracının evdeki eşyalarının da fotoğraflarını çekebilir. Kiracı kendi fotoğrafını çekip yayınlarsa, bu KVKK uyarınca yasaya aykırıdır.
Kiracı zorla evden çıkarabilir mi?
Türk Borçlar Kanunu’nun 351. maddesine göre, ev sahibi, evin kullanımı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gerekli ise kiracıyı evden çıkarma hakkına sahiptir. Bu nedenle, ev sahibinin annesinin orada yaşaması için kiracıyı evden çıkarması kanunen mümkündür.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
Ev sahibi bir yıllık kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracıyı işten çıkarabilir mi? Belirli süreli kira sözleşmelerinde, ev sahibi sadece kira sözleşmesi sona erdiği için kiracıyı işten çıkaramaz. Kiracı isterse sözleşme süresinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak kira sözleşmesini feshedebilir.
Kiracılı eve satılık ilanı asabilir mi?
Ev sahibi, kiracı varken evini satmaya karar verirse, kiracının teminat hakkı da önemli bir ayrıntıdır. Türk Borçlar Kanunu’na göre, tapuda belirtilmemişse, ev sahibi kira süresi içinde evi satabilir.
Kiracı evi kaç günde bir göstermek zorunda?
Kiracı kiralananı makul günlerde ve makul saatlerde göstermek zorundadır. Bu yükümlülük Türk Borçlar Kanunu’nun 319. maddesinden kaynaklanmaktadır.
Ev basmanın cezası nedir?
Hüküm şu şekildedir: (1) Bir kimsenin evine veya eklentilerine onun rızası dışında giren veya rızasıyla girdikten sonra çıkmayan kişi, mağdurun başvurusu üzerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ev sahibi ne zaman çık diyebilir?
“Ev satılırsa, ev sahibi kira sözleşmesini ne zaman feshedebilir?” Konu da kanunla belirlenir. Ev satıldıktan sonra, ev sahibi kiracıya ihtar gönderebilir ve 6 ay içinde evi terk etmesini isteyebilir. Kiracı eve özensiz davranırsa ve komşularla iyi geçinmezse, ev sahibi kiracının tahliye edilmesini talep edebilir.
Kiracı evi boyatmak zorunda mı?
Yargıtay’ın emsal kararları dikkate alındığında, kiracının kiralananı kiraladığı haliyle iade etmekle yükümlü olmasına rağmen uygulamada, boya varsa kiracının normal kullanım yıpranması kapsamında evi badana yaptırmak zorunda olmadığı ve kötüye kullanmanın söz konusu olmadığı kabul edilmektedir.
Evi boşaltan kiracı anahtarı teslim etmezse ne olur?
(Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, 30.11.
Ev sahibi 25’i kabul etmezse ne olur?
Kiracılar fiyatı yasal oran olan %25’in üzerine çıkarmazlarsa ve ev sahipleri bunu kabul etmekten yana değilse, yasal inisiyatif kiracılarda değil ev sahiplerinde olmalıdır. Bu durumda kira değerlendirmesi davasını veya tahliye davasını açması gereken ev sahipleridir.
Ev sahibi polisle kiracı çıkarabilir mi?
Mahkeme kararı: Mahkeme kiracıyı evden çıkarmaya karar verirse, bu kararı yürürlüğe koymak için polise başvurulabilir. Ancak, bu aşamada polis yalnızca mahkeme kararının uygulanmasına yardımcı olur; polisin doğrudan “kiracıyı tahliye etme hakkı” yoktur.
5 yılı dolduran kiracıya en fazla ne kadar zam yapılır?
Yukarıda açıklandığı üzere, Türk Borçlar Kanunu’nun 344/2 maddesine göre kira sözleşmesinin 5. yılı dolan kiracı, kira bedelini 12 aylık TÜFE ortalaması oranında artırmakla yükümlüdür.
Kiracı evi kaç günde bir göstermek zorunda?
Kiracı kiralananı makul günlerde ve makul saatlerde göstermek zorundadır. Bu yükümlülük Türk Borçlar Kanunu’nun 319. maddesinden kaynaklanmaktadır.
Kiracı evi habersiz boşaltabilir mi?
Kiracı önceden haber vermeden evi terk ederse, ev sahibi eve giremez. Ev sahibinin izinsiz eve girmesi, evin dokunulmazlığının ihlali anlamına gelir. Ev sahibi, kira sözleşmesini imzalayarak evi kullanma hakkını kiracıya devreder.
Kiracının evi göstermesi davası için arabuluculuk zorunlu mu?
Tahliye davasında arabuluculuk zorunlu mudur? 5 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7445 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 37. maddesi gereğince kira takdiri ve tahliye davalarında arabuluculuk zorunlu hale gelmiştir.
Kiracı hangi şartlarda evden çıkmaz?
Kiracıdan tahliye bildirimi: Kira ödenmezse, kiracı bir uyarı alacaktır. Bu uyarıda şunlar yazmalıdır: “Kira 30 gün içinde ödenmelidir, aksi takdirde sözleşme feshedilecektir.” Kiracı 30 gün içinde ödeme yaparsa, feshedilemez.
Kaynak: boubyan.com.tr